Wednesday 14 May 2014

White Sauce Pizza

HELLO! Long time since I posted here eh!
actually, long time since I made a proper dish other than breakfast hahah! uni load is tiring :')!
anyways here is a great pizza recipe ♡ family loves it when I make them pizza especially the white sauce one *getting braggy lol* and so here it is! ;) made it for sisters class "party" yesterday!

Dough recipe :
  • 2 and a half cups flour
  • 1 tea spoon salt
  • 1 tea spoon garlic powder
  • 1 tea spoon onion powder
  • 2 table spoon sugar
  • 1 table spoon yeast
  • 1 table spoon baking powder
  • 2 table spoon corn powder (to make it crispier)
  • 2 table spoon olive oil
  • some water


  1. In a blender add the olive oil to the dry mix of everything mentioned above (except water)
  2. blend it together and slowly add water, no specifications on how much water to add you just add till it gets sticky enough (pic shows how it should look like, you also know it is ready when it stops sticking on the pot and all gathers up)
  3. keep it covered for 40 minutes then spread it to preference, I like it when the dough is very thin so I make the layer thin and light, if you like a fat dough spread it in a thicker manner to the shape of the baking tray.
While waiting for the dough to be ready make the sauce and let the toppings be ready

Sauce recipe :
  • Cooking cream
  • Garlic & herbs seasoning
  • Olive & roasmary seasoning
  • Thyme
  • black pepper
  • 1/4 tea spoon of garlic powder
  • table spoon of butter
  • table spoon cream cheese
  • A small amount of flour (about half a handful, to thicken the sauce a bit)


  1. You mix all the above ingredients under fire. The seasonings ,thyme and black pepper you can put as much as you like from, just make sure to taste the sauce to know whether to add abit of this or that.

Pizza toppings :
  • Sliced mushrooms
  • bell pepper
  • tomato 
  • beef pepperoni
  • mozarella cheese
(cut as shown in the picture)


Now that you have the dough ready and on the tray :
  1. Spread the sauce on the dough
  2. Add the pepperoni, mushroom, bell pepper, tomatos then top it with mozarella cheese.
  3. Get it into a preheated oven (heated from the bottom only) till it is done.
    *in the last 5 minutes open the upper heat.

    *To know if it is done, slightly lift up the pizza from the tray and check if the dough got a red-ish brown-ish color from under, if yes then its done.


ENJOY ♡






وصفة العجينة:
  • كوبين و نص طحين متعدد الاستعمالات
  • ملعقة صغيرة من كل من ملح , بودرة ثوم و بودرة البصل
  • ملعقة مكبيرة من كل من خميرة, بيكنج باودر
  • ملعقتين كبار من كل من السكر و مسحوق الذرة
  1. نخلط المقادير هذه في الخلاط و نضيف ملعقتين كبار زيت زيتون و بعدها نبدأ نضيف الماي شوي شوي الى ان تستوي العجينة مثل شكلها في الصورة.
  2. نغطيها و ننتظر 40 دقيقة لتستوي

في هذي الأربعين دقيقة نجهز الصوص و بقية المقادير
وصفة الصوص :
  • كريمة طبخ
  • ملعقة كبيرة زبدة
  • ملعقة كبيرة جبنة كريمة
  • تتبيلة الثوم بالأعشاب و تتبيلة الروسمري... موضحين في الصورة فوق
  •  زعتر, فلفل أسود و كمية بسيطة جدا من بودرة الثوم

    نخلط كل المقادير تحت النار و نضيف كمية بسيطة من الطحين لنزيد من كثافة الصوص

الإضافات :
  • مشروم مقطع الى شرائح
  • فلفل رومي و طماطم
  • بيبيروني اللحم ... موضح في الصورة فوق
  • جبن موزاريلا

  1. نفرد العجينة على حسب شكل الصينية
    تفردوها على حسب إذا تفضلوا العجينة تكون سميكة او خفيفة... لو خفيفة تفردوا العجينة التكون ضعيفة جدا
  2. نضيف و نوزع الصوص في العجينة
  3. نضيف البيبيروني و المشروم و الفلفل الرومي و الطماطم و آخر شي نضيف جبن الموزاريلا
  4. ندخل البيتزا للفرن اللي يكون مسخن مسبقاَ (من الجهة التحتية فقط) لين تجهز
نقدر نعرف انها جهزت عن طريق رفع البيتزا قليلاً و نتأكد من العجينة من تحت إذا لونها شوي محمر و بني خفيف يعني انها جاهزة و بعدين نفتح الجهة العلوية من الفرن لآخر الدقايق.

No comments:

Post a Comment